To hospitalsafsnit reducerede affaldet markant: Vild oplevelse at se, hvad vi smider ud
Med små, men effektive tiltag har Fødeafsnittet og Mor/barn-afsnittet på Regionshospitalet Horsens reduceret affaldsforbruget og øget genanvendelsen markant.
På Regionshospitalet Horsens har Fødeafsnittet og Mor/barn-afsnittet over de seneste to år taget store skridt mod en mere bæredygtig praksis.
Som en del af det ambitiøse Verdensmålsprojekt har medarbejderne på afsnittene formået at reducere deres samlede affaldsforbrug markant fra 2022 til 2024:
Mens Fødeafsnittet har mindsket affaldsmængden med 18,6 procent, har Mor/barn-afsnittet opnået en reduktion på 31 procent.
- Vi lærte meget, da vi helt i begyndelsen af projektet i 2022 vejede alt vores affald, analyserede dets sammensætning og lavede stikprøver, siger Pia Tanski, der er social- og sundhedsassistent på Fødeafsnittet og har haft ansvaret for afsnittets del i projektet.
- Den her indsigt i affaldsmængderne og -typerne gjorde det muligt for os at identificere og fjerne unødvendigt forbrug. For eksempel erstattede vi engangs-papirhåndklæder med tekstilhåndklæder, og vi erstattede vådservietter med vaskeklude. Små ændringer som disse har haft en enorm effekt på affaldsmængden, siger Pia Tanski.
Samme oplevelse gør sig gældende på hospitalets Mor/barn-afsnit, hvor jordemoder Kathrine Marie Skøtt var projektansvarlig.
Hun tilføjer, at den store reduktion blandt andet skyldes en række mindre ændringer med stor effekt:
- Helt konkret har det været "mange bække små", som har været årsagen til, at vi har reduceret vores affaldsmængde med over 30 procent. Først og fremmest har vi fjernet de produkter, som vi sagtens kunne undvære, og erstattet engangsprodukter med flergangs. Og så indførte vi ”ta' selv”-skabe, så familierne kan tage præcis de få ting, som de har brug for. Men vi har samtidig skåret meget ned på antallet af produkter, som vi lægger frem til familierne, siger Kathrine Marie Skøtt.
Affaldssortering kommer med tid og øvelse
Mens afsnittene har formået at reducere affaldsmængden, er de samtidig lykkedes med at skrue op for affaldssorteringen og dermed genanvendelsen.
Stikprøver fra afsnittene viser, at Fødeafsnittet er gået fra at sende 20,5 kg. affald til genanvendelse om ugen til næsten 29 kg. For Mor/barn-afsnittet lyder genanvendelsesmængden i dag på 10,5 kg. om ugen mod 1,5 kg. i 2022.
- Jeg tror, at os på Regionshospitalet Horsens har været ”first movers” med kvalificeret affaldssortering, og vi var hurtige til at implementere de første fraktioner, fordi mange af vores kollegaer havde efterspurgt det, siger Pia Tanski.
- Så med tiden har vi fået affaldssortering ind under huden og blevet bedre og bedre til det, siger hun.
Tilmeld dig nyhedsbrevet 'Vores verden - vores ansvar'
Få råd, vejledning og information om, hvordan du bidrager til den bæredygtige omstilling af Region Midtjylland direkte i din indbakke én gang om måneden.
Gennemgå og vej jeres affald – og bliv klogere
Verdensmålsprojektet på Regionshospitalet Horsens tilbyder værdifulde erfaringer, som andre hospitaler og afdelinger kan drage nytte af.
Både Pia Tanski og Kathrine Marie Skøtt understreger, at vejning af affald og stikprøver har været afgørende for at identificere lavthængende ”affalds-frugter”.
- Det, der var vildest for mig, var helt sikker at åbne affaldsposerne og se, hvad der rent faktisk blev smidt ud. Nogle gange kan man tænke "ude af øje, ude af sind", når det kommer til affald - men i forbindelse med, at jeg lavede stikprøver, fik jeg øjnene op for de forbløffende mængder, som vi rent faktisk bruger og smider ud. Det gav virkelig blod på tanden, og det var så tydeligt, at det kunne vi sagtens gøre meget bedre, siger Kathrine Marie Skøtt.
Derfor foreslår de, at andre afdelinger og hospitaler starter med en simpel affaldsrevision for at forstå deres eget udgangspunkt.
- Det behøver ikke at være en stor indsats fra starten. Prøv at lave en affaldsvejningsøvelse over et par dage. Det kan give et klart billede af, hvor der er størst potentiale for forbedring, siger Pia Tanski.
Implementering kræver opbakning og vedholdenhed
Mens erfaringerne fra Fødeafsnittet og Mor/barn-afsnittet kan tjene som inspiration, er det også vigtigt at erkende, at implementeringen af sådanne bæredygtighedstiltag kræver tid, ressourcer og ikke mindst opbakning fra ledelsen.
- Når man får tid og bruger penge på det, så kommer resultaterne. Det viser projektet her tydeligt, siger Pia Tanski.
- Det handler også om, at opbakningen fra min ledelses side har været til stede. Uden opbakningen ville projektet ikke have haft ben at gå på, siger hun.
Med Verdensmålsprojektet har Fødeafsnittet og Mor/barn-afsnittet vist, at det er muligt at opnå betydelige forbedringer i affaldshåndtering - selv på afdelinger, hvor op mod en tredjedel af affaldet består af biologisk materiale, der ikke kan reduceres, som tilfældet er på Fødeafsnittet.
- Vores erfaringer viser, at selv små ændringer kan have stor effekt. Det handler om at stille spørgsmål ved vaner og finde smartere måder at gøre tingene på, siger Pia Tanski.
- Og det er fantastisk at se, at vi rent faktisk gør en forskel - at alt det arbejde, som vi har lagt i Verdensmålsprojektet, batter noget på den lange bane, tilføjer Kathrine Marie Skøtt.