Derfor skal I gøre det

Hænder tager udstyr ud af personaleskab

Hver rulle sparet lejepapir er 3,5 kg sparet CO2e. Og ofte er der faktisk ingen faglig eller hygiejnisk årsag til at bruge papir på lejet, der alligevel skal gøres rent efter patienten.

Sådan gør I

1. Drøft det i afdelingen

Hvornår kan lejepapir helt undværes, og hvornår kan det ikke?

3. Hvor skal det bruges?

Fjern lejepapiret helt fra afsnittet eller de behandlingsrum, hvor det ikke længere skal bruges. Husk at fjerne brikken fra skabet, hvis I helt udfaser lejepapir.

2. Ved væskende undersøgelser skal I altid bruge et væsketæt sugende underlag

4. Rengør lejet efter hver patient, som I plejer

5. Organisk materiale

Organisk materiale Ved organisk materiale på lejet suppleres rengøringen med en desinfektion ved hjælp af en engangsklud med ætanol.

Opmærksomhedspunkter

Samarbejdspartnere

Sådan gør andre

Lejepapir et yt i Randers

"Vi har med stor medarbejder- og ledelsesopbakning over de seneste år formået at reducere og næsten udfaset lejepapir på regionshospitalet i Randers. Vi forventer, at vi i år alene sparer næsten 2500 ruller lejepapir i forhold til i 2018. Det er ca. 9 tons CO2e om året, som vi ikke udleder, eller 76.500 km i bil – 19 gange tur-retur mellem Randers og Rom."

Tine Rolapp, bæredygtighedskonsulent, Regionshospitalet Randers

Lejepapir fra Randers til Rom 243 gange

Hvis hele regionen udfasede lejepapiret, kunne vi spare 115 tons CO2e – eller 243 gange tur-retur mellem Randers og Rom.

HEM vinkede farvel til lejepapiret

På Akut Graviditets Klinik på HE Midt fjernede de helt brugen af lejepapir. Dermed har de sparet atmosfæren for næsten et ton CO2e – og for næsten et halvt ton affald, der skulle til forbrænding.

I Horsens har de alternativer

På Regionshospitalet Horsens har Jordemoderkonsultationen også udfaset lejepapiret, og på Fertilitetsklinikken har de haft succes med at skifte til stiklagner og blå stykker, hvor undersøgelsen har krævet det.