Hospice Limfjorden har undersøgt, om de kan undgå, at store mængder medicin kasseres efter afdøde patienter. Hospice Limfjorden anslår, at der på årsbasis destrueres medicin for 1,175 mio. kr. alene på det ene hospice.

Afdøde patienters medicin destrueres, fordi det kræves i ’Vejledningen om ordination og håndtering af lægemidler’. Meget af den medicin, der er tilbage efter dødsfald, har patienten haft med fra sit hjem. Da man ikke ved, hvordan medicinen har været opbevaret med hensyn til temperatur og hygiejne i hjemmet, foreskriver vejledningen, at man ikke bruger medicinen til andre patienter – heller ikke selvom emballagerne er uåbnede.

Hospice Limfjorden har derfor spurgt en række producenter om, hvordan de anbefaler opbevaring af en række specifikke præparater, der ofte er efterladt efter et dødsfald. Typisk skal medicinen blot opbevares frostfrit og under 25 C – noget de fleste hjem lever op til.

Derfor er det oplagt at løse problemet ved at spørge de pårørende om opbevaringen i hjemmet og vurdere ud fra det. Men denne løsning vil kræve, at der justeres i ’Vejledningen om ordination og håndtering af lægemidler’ på nationalt plan, så det arbejder Hospice Limfjorden nu videre med.

Hospice Limfjorden har samtidig undersøgt, om der sker en mulig overmedicinering af terminalt syge patienter. De har undersøgt 51 tilfældige patientforløb og set på, om patienterne har fået medicintyper, som er unødvendige, når man er erklæret terminal – fx forebyggende medicin. Hospice Limfjorden har konkluderet, at der er et betydeligt forbrug af ikke nødvendig medicin.

Eventuel overmedicinering kan ændres i samarbejde med patientens praktiserende læge, som udskriver medicinen. Fremover vil hospice derfor kontakte patienternes egen læge efter indlæggelse og drøfte medicinforbrug, så patienterne på Hospice Limfjorden kun får udskrevet nødvendig medicin.

Medarbejdere og afdeling

Hospice Limfjord

Medarbejdere i projektet
Søren Ringgaard, overlæge
Lotte Brøndum, udviklingssygeplejerske

Kategorier

#Medicin
#Reduktion af forbrug

Rasmus Højegaard-Vibild HEM Rasmus Højegaard-Vibild HEM

Rasmus Højegaard-Vibild

Bæredygtighedskonsulent

Hospitalsenhed Midt

M. 2974 2551

rasmhj@rm.dk

Dette projekt bidrager til sporet cirkulær økonomi Dette projekt bidrager til sporet cirkulær økonomi

Spor: Cirkulær økonomi