26.09.2023

Region Midtjylland har taget endnu et skridt i retning af en grønnere fremtid for sine hospitaler med lanceringen af Bæredygtighedskataloget.

En samling af effektive og afprøvede bæredygtige tiltag, der er skræddersyet til hospitalernes behov, har set dagens lys.

Værktøjet hedder Bæredygtighedskataloget og er nu klar til at blive implementeret på regionens hospitaler.

Kataloget er en samling af indtil videre 16 tiltag, der guider medarbejderne til bl.a. at skifte engangsinstrumenter og –udstyr ud med flergangsalternativer, kvitte lejepapiret, vælge klogt, når der skal fyldes op med medicin, varer og instrumenter og meget mere.

Ambitionen er at gøre det enkelt og overskueligt for alle hospitalsafdelinger og -afsnit at træffe bæredygtige valg i deres daglige praksis, skrue op for den grønne omstilling og se resultater fra start.

- Hvis vi skal lykkes med regionens bæredygtighedsstrategi, er alle tiltag – både store og små – nødt til at blive bredt ud til alle afsnit på hospitalerne. Vi er på vej – bl.a. med vores affaldsplan. Men med Bæredygtighedskataloget bliver det mere overskueligt at øge indsatsen for den grønne omstilling på hospitalerne, hvor den største klimamæssige gevinst er at hente, siger koncerndirektør Anders Kjærulff.

Hvordan fungerer Bæredygtighedskataloget? Og hvordan kommer man i gang?

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Små ændringer kan gøre en stor forskel

Center for Bæredygtige Hospitaler har udarbejdet Bæredygtighedskataloget med hjælp fra flere hospitalsafsnit og Indkøb & Medicoteknik, som i samarbejde med relevante stabe har medvirket til udviklingen og afprøvningen af tiltagene i kataloget.

- Vi arbejder hver dag med bæredygtighed i sundhedsvæsenet, og vi kan mærke, at den bæredygtige ild vokser og vokser hos medarbejderne. Vi vil gerne sikre, at den ild både fortsætter med at brænde, men også gør det dér, hvor det giver mest mening, og vi ved, at initiativerne i Bæredygtighedskataloget sparer CO2, siger Maria Gaden, leder af Center for Bæredygtige Hospitaler.

- Det absolut vigtigste her og nu er at komme i gang, for selv små ændringer i hverdagsforbruget kan samlet set gøre en stor forskel, hvis det bliver skaleret. Det vi kan, det skal vi, siger hun.

Tiltagene i kataloget er kigget efter i sømmene af fagfolk som hygiejnesygeplejersker, arbejdsmiljøeksperter og klinikere for at sikre, at forandringerne ikke sker på bekostning af patienternes og medarbejdernes sikkerhed.

Katalog styrker bæredygtig inspiration på tværs

Chefjordemoder Ann Fogsgaard står ved siden af en hospitalsseng med et flergangsunderlag i hænderne.
Chefjordemoder Ann Fogsgaard har arbejdet med bæredygtighed i flere år og har været med til at udvikle nogle af tiltagene i Bæredygtighedskataloget.

Chefjordemoder Ann Fogsgaard har arbejdet med bæredygtighed i flere år og har været med til at udvikle nogle af tiltagene i Bæredygtighedskataloget.

Det koster et stort ressourceforbrug at skabe sundhed for Region Midtjyllands 1,3 millioner borgere – særligt på hospitalerne.

Mere end 80 procent af regionens klimaaftryk kommer fra alt det, der købes ind og bruges til hverdagens patientbehandling. Derfor fylder bæredygtighed meget på regionens hospitaler – bl.a. på afdelingen Kvindesygdomme og Fødsler på Regionshospitalet Gødstrup.

- Jeg oplever, at både vores patienter og medarbejdere er meget klimabevidste og forventer, at vi arbejder med bæredygtighed, fortæller chefjordemoder Ann Fogsgaard, der har arbejdet med bæredygtighed i flere år.

På hendes afdeling har de været med til at udvikle nogle af tiltagene i Bæredygtighedskataloget og ser et stort potentiale i det nye værktøj:

- Hvis vi havde haft Bæredygtighedskataloget fra starten, tror jeg, at vi kunne have målrettet vores indsats, for med kataloget ville vi kunne gå i gang med tiltag, som ikke er tilfældige. De er allerede valideret i forhold til fx hygiejne og arbejdsmiljø. Det er lige til at implementere, siger Ann Fogsgaard.

Tilmeld dig nyhedsbrevet 'Vores verden - vores ansvar'

Få råd, vejledning og information om, hvordan du bidrager til den bæredygtige omstilling af Region Midtjylland direkte i din indbakke én gang om måneden.
 

Kataloget gør bæredygtighed mere tilgængeligt

Samme oplevelse gør sig gældende på anæstesiologisk afdeling på Regionshospitalet Randers.

Her har opvågningssygeplejerske Rikke Bøgelund Madsen og kollegaerne arbejdet målrettet med bæredygtig omstilling i cirka fem år.

- Vi ved godt, at vi ikke kan redde planeten alene, men vi har en god fornemmelse af, at vi gør, hvad vi kan lige nu. Og vi bliver ved med at lede efter inspiration til at gøre mere, siger Rikke Bøgelund Madsen, der ligesom Ann Fogsgaard har bidraget til at udvikle tiltagene i Bæredygtighedskataloget.

For Rikke Bøgelund Madsen handler arbejdet med bæredygtighed meget om inspiration på tværs af afdelinger – og med Bæredygtighedskataloget også på tværs af hospitaler.

- Inspiration er en rigtig vigtig del af bæredygtighedsarbejdet, og der tror jeg, at Bæredygtighedskataloget kan hjælpe meget. Vi har arbejdet med inspiration på tværs af afdelingerne på hospitalet i fx vores bæredygtighedsambassadørnetværk. Med Bæredygtighedskataloget bliver bæredygtighedsarbejdet nu mere tilgængeligt for alle i hele regionen, siger hun.

Den pointe er Ann Fogsgaard helt enig i:

- At arbejde med bæredygtighed handler meget om at finde idéerne. Men det handler også om, at tage de løsninger, som andres idéer har ført til, og implementere dem hos os selv. Bæredygtighedskataloget kan styrke inspirationen og implementeringen på kryds og tværs, og det løfter kvaliteten af bæredygtighedsarbejdet, siger hun.

Kort om Bæredygtighedskataloget

  • Der er pt. 16 tiltag i kataloget. De er inddelt i kategorierne "Mindre forbrug", "Genanvend mere" og "Organisering".

  • Tiltagene er både generelle og konkrete, og de fleste afdelinger ville kunne finde inspiration i kataloget til at gå i gang med bæredygtighedsarbejdet med det samme.

  • Der vil løbende blive tilføjet nye tiltag i kataloget, efterhånden som de bliver testet og godkendt.

  • Kataloget kan frit bruges af hospitaler i andre regioner. Håbet er, at tiltagene vil vokse ud over Region Midtjyllands grænser – og at erfaringer og tiltag fra andre regioner kan vokse ind i kataloget.

  • Find Bæredygtighedskataloget her.