Den 1. juni 2023 blev engangskopper og lejepapir fjernet som brikker ude i afdelingerne på Regionshospitalet Randers - dog med undtagelsesvis mulighed for dispensation.

Tallene for indkøb viser en markant nedgang i forbruget fra juli til december 2023.

I andet halvår af 2023 brugte hospitalet 79.000 engangskopper færre end samme periode året før. Det svarer til en reduktion i forbruget på 56 procent.

I samme periode er forbruget af lejepapir reduceret med 78 procent sammenlignet med samme periode i 2022. I papir svarer det til, at der er indkøbt 732 færre ruller lejepapir.

Udover den miljømæssige besparelse, kan det lavere forbrug også ses på bundlinjen. I 2023 sparede Regionshospitalet Randers 44.000 kroner på indkøb af engangskopper og 42.000 kroner på indkøb af lejepapir.

Skiftet fra engangskopper til krus medfører dog et større ressourcetræk på Serviceafdelingen, da det giver mere håndtering og opvask.

Tilmeld dig nyhedsbrevet 'Vores verden - vores ansvar'

Få råd, vejledning og information om, hvordan du bidrager til den bæredygtige omstilling af Region Midtjylland direkte i din indbakke én gang om måneden.
Mange afsnit har droppet engangskopper og lejepapir

Frem til 1. juni 2023 forbrugte ca. 32 af Regionshospitalet Randers’ afsnit engangskopper. Siden har 20 afsnit udfaset brugen, mens der er givet dispensation til fortsat brug 12 steder.

Nogle afsnit er fortsat i gang med at lægge om fra engangskopper til krus - eksempelvis i Læringscentret.

Frem til 1. juni 2023 brugte 17 afsnit på Regionshospitalet Randers lejepapir. I dag har fem afsnit undtagelsesvis dispensation til fortsat at bruge lejepapir.

Det er fagligt vurderet, at lejepapir ofte er overflødigt, fordi lejebriksen ifølge gældende retningslinjer skal rengøres mellem hver patient, uanset om der har været anvendt lejepapir eller ej.

Ved behov for et sugende underlag på briksen kan der fortsat bruges blå stykker, men også her har hospitalet oplevet en reduktion på syv procent.

- Det er meget positivt at se, hvor ihærdigt, der er blevet arbejdet med at udfase både lejepapir og engangskopper. Særlig flot er det, at der ikke er sket en stigning i forbruget af alternativer som de blå, sugende underlag. Det vidner om, at vi i fællesskab lykkes med at bære bevidstheden om og ansvaret for den grønne omstilling, siger Mette Bærentsen, der er sygeplejefaglig direktør på Regionshospitalet Randers.