Derfor skal I gøre det
Medicin har et meget stort klimaaftryk, og selv en lille reduktion giver en stor CO2ebesparelse.
Sådan gør I
1. Overblik
Skab overblik i medicinrummet. Åbn medicinskabet, tag fat i hvert enkelt præparat og dan jer et overblik over, hvor tit det bruges.
2. Fjern medicin
som kun bruges meget sjældent fra sortimentet.
3. Bestil mindre
af det medicin, som ofte løber på dato. Det kan både være mindre pakningsstørrelser og færre pakker
4. Særlige lægemidler
Kan I få patienten til selv at medbringe særlige lægemidler under indlæggelsen? Hvis det ikke er muligt, kan I så låne det i en anden afdeling?
5. Præparatet følger patienten
Når patienten overflyttes eller udskrives, skal præparater, der har været inde på stuen, følge patienten videre.
6. Medicinrester
Smider I ofte rester ud af det medicin, der tages med ud af medicinrummet? Undersøg, om I kan ændre på praksis, eller om medicinen fås i mindre pakningsstørrelser.
7. Lån af hinanden
Undersøg hvilke typer medicin, der sjældent bruges på afsnittet, og derfor risikerer at løbe på dato, og som kan lånes hos et andet afsnit i nærheden. Kan de omvendt låne noget af jer?
TIP: Lån hele pakninger, så informationerne om indeholder kommer med videre. Hvis det ikke er muligt, så husk at skriv udløbsdato på den lånte medicin eller lån hele blisterark, hvor informationerne er påtrykt.
8. Større pakninger
Undersøg om enkeltpakkede præparater (som I bruger meget, eller som har en lang holdbarhed) kan købes hjem i større pakninger eller flasker, så I sparer på emballage og transport.
9. Informer
Oplys jeres kolleger om ændringerne. Kommuniker alle ændringer, låneaftaler og fjernet medicin til jeres kollegaer, så der ikke opstår en situation, hvor I pludseligt mangler medicinen akut.
10. Brug data
Tæl eller vej jeres affald før og efter I implementerer tiltaget.