Et bæredygtigt skifte

Engangs-service i Region Midtjylland er blevet mere bæredygtigt. Et banebrydende udbud på området i 2020 havde fokus på både økonomi og klimabelastning – et arbejde, der vandt prisen som "Verdens bedste indkøber". Men samtidig opfordrer regionen faktisk personalet til at bruge mindst muligt af det nye bestik og service.

Engangskrus, engangsbestik og engangstallerkner er begyndt at se lidt anderledes ud i kantinen og ved kaffemaskinerne i Region Midtjylland. Knive, gafler og skeer af plastik er skiftet ud med komposterbart bestik i birketræ, der udleder 80% mindre C02 end en ske af plast. 'Flamingokopperne' ved kaffemaskinerne er skiftet ud med mere miljøvenlige alternativer. Det er sket som følge af 'Udbuddet af Ikke-kliniske engangsartikler'.

Næste generation af engangsprodukter

Baggrundet ligger i EU's engangsplastdirektiv, som forbyder en række engangsprodukter i plast. Region Midtjylland efterspurgte i arbejdet med udbuddet 'næste generation' af engangsprodukter.

Produkter som:
• reducerer CO2- aftrykket
• bidrager til at udfase EPS
• allerede består af genanvendte materialer eller kan genanvendes
• fx gennem kompostering kan bidrage til reducerede affaldsmængder

Workshop med leverandører

Indkøb & Medicoteknik inviterede leverandører til at samarbejde på tværs af værdikæden, for at få en mere systemisk tilgang til at opnå de resultater, som regionen ønsker i forhold til fx affaldsreduktion. Samarbejdet blev skudt i gang på en workshop forud for udbuddet, hvor målet var at få hele værdikæden – fra producenter og brugere til virksomheder, der arbejder med affald og genanvendelse – til at mødes og udvikle ideer i fællesskab.

Region Midtjylland var vært ved workshoppen, der fandt sted i 2019. Flere deltagere gav udtryk for, at det var første gang, de havde arbejdet med cirkulær økonomi, hvilket fortæller noget om den udvikling der er sket på blot få år.

Workshop om 'næste generation' af engangsartikler. Deltagere fra hele værdikæden: producenter, indkøbere, brugere og affaldshåndtering.
Workshop i ikea
Workshop om 'næste generation' af engangsartikler. Deltagere fra hele værdikæden: producenter, indkøbere, brugere og affaldshåndtering.

Hvad er den mest bæredygtige kop?

I forbindelse med udbudsforberedelsen lavede Indkøb & Medicoteknik desuden analysen 'Hvad er den mest bæredygtige kop?' i samarbejde med Miljøstyrelsen, Viegand og Maagø og Aarhus Universitetshospital.

Analysen sammenlignede økonomi og klimabelastning ved forskellige engangsprodukter og ved kopper i porcelæn eller plast, der vaskes op og bruges igen. Resultaterne bekræftede, at CO2-påvirkningen af lavere, når et engangskrus er af pap, frem for plast.

Men mest markant viste analysen, at den mest bæredygtige kop er den, der bruges igen og igen. Altså en kop af porcelæn eller kraftig plast, som kan vaskes op bruges mange gange – også selvom man bruger energi, vand og sæbe på opvasken. (Se hele analysen - side 76)

Derfor ligger der en klar opfordring til personalet om at bruge bestik, tallerkner, glas og kopper, der kan vaskes op og bruges igen. Altså så vidt muligt at gå fra engangs til flergangs.
Dog er der områder på et hospital, hvor engangsservice er det mest hensigtsmæssige.

Verdens bedste indkøber

Det grundige arbejde blev ikke blot belønnet med mere CO2-venlige produkter i kantinerne. Udbuddet vandt også prisen som 'Verdens Bedste Indkøber' i november 2020. Prisen uddeles af IKA, foreningen af offentlige indkøbere.

Læs hele analysen

Materiale til infoskærme

Sammenlign kopperne

Koppegraf
Analysen 'Hvad er den mest bæredygtige kop?' viste at den mest bæredygtige kop er den, der bruges igen og igen. Analysen er lavet i et samarbejde mellem Miljøstyrelsen, Viegand og Maagø og Aarhus Universitetshospital.