Dagkirurgien på Regionshospitalet i Horsens har undersøgt, hvad der forhindrer, at slangerne fra anæstesiapparater – ligesom tidligere - bruges en hel dag i stedet for at blive kasseret efter én patient.

Når en patient skal i narkose, bruger anæstesiteamet blandt andet ventilationsslanger – de såkaldte cirkelsæt. Frem til 2019 var det almindeligt at bruge det samme cirkelsæt en hel dag til alle patienter og blot skifte det filter, der holder slanger og anæstesiapparat rene, efter hver patient.

Men fra 2019 opdelte ny EU-lovgivning medicinsk udstyr i 'engangs' eller 'flergangs' og derfor må hospitalerne ikke længere bruge engangsudstyr en hel dag til flere patienter, hvis det ikke er godkendt som flergangsudstyr. I dagkirurgien i Horsens har det betydet, at den årlige mængde plastaffald er vokset fra 335 kg til ét ton.

Derfor har afdelingen undersøgt, hvad der forhindrer genbrug.

Undersøgelsen viser, at flere nordiske hospitaler genbruger cirkelsættene op til 7 dage. En engelsk producent oplyser, at deres engangsslanger kan holde til og er godkendt til at kunne bruges i op til 7 dage selv ved gentagne til- og frakoblinger.

Spørgsmålet om hygiejne gælder både for slangens inderside og yderside. Indersiden er beskyttet af et filter, der tager 99,9998% af forureningen. Ydersiden er mere problematisk, men kunne måske beskyttes af et cover, som man kender det fra andet udstyr.

Retningslinjerne for hygiejne baserer sig på EU-forordningen om engangsudstyr. I de nuværende regler, findes der ikke et begreb, der hedder ”Single-day-use”. Enten er et produkt flergangs og skal kunne holde til gentagne ture i vaskemaskinen eller også er det "single-patient-use” (engangs) og dermed underlagt reglerne for dette. Hvis et hospital bruger et engangsprodukt flere gange skifter det juridiske ansvar for produktet fra producent til hospital.

Der er med andre ord flere problematikker, der står i vejen for genbrug af anæstesislanger, og der er ikke en nem løsning. Region Midtjylland vil fortsat arbejde på at mere udstyr går fra engangs til flergangs. En midlertidig løsning i forhold til cirkelsæt kan dog være at sortere slangerne som hård plast, så plasten idet mindste genanvendes.

Udvalgte resultater

  • Projektet har vist, at der kræves et hygiejnestudie under lægemiddelstyrelsen for at vise, at hygiejnen ved genbrug er i orden.
  • Dagkirurgien, Anæstesiologisk afdeling på Regionshospitalet i Horsens producerer i dag 1 ton plastaffald om året, fordi cirkelsæt kun må bruges én gang. Under tidligere lovgivning, hvor de måtte genbruges, var den årlige affaldsmængde 335 kg.
  • Siden projektet blev afsluttet, er afdelingen begyndt at sortere deres ventilationsslanger til genanvendelse.

Medarbejdere og afdeling

Dagkirurgien, Anæstesiologisk afdeling, Regionshospitalet Horsens

Medarbejdere i projektet
Gitte Hygum, afdelingssygeplejerske
Mikael Elsborg, bæredygtighedskonsulent
Kirsten Hede, sygeplejerske

Kategorier

#Engangs til flergangs
#Genbrug
#Klinisk udstyr
#Plast
#Reduktion af forbrug

Sanne Cecilie Lindhardt Sanne Cecilie Lindhardt

Sanne Cecilie Lindhardt

Bæredygtighedskonsulent

Regionshospitalet Horsens, Service og Teknik

TM: 2037 6099

sannli@rm.dk

 

Dette projekt bidrager til sporet cirkulær økonomi Dette projekt bidrager til sporet cirkulær økonomi

Spor: Cirkulær økonomi