Ind og ud af køleskabet. Og blev døren nu lukket ordentligt? Temperaturfølsomme lægemidler bliver let opbevaret forkert, hos både private og i klinikker, hvilket medfører spild og frustration. Men er det egentligt nødvendigt?

Når apotekets informationstelefon ringer, er det jævnligt med spørgsmålet om, hvad man skal stille op med den dyre køleskabsmedicin, hvis den er blevet opbevaret mod forskrifterne i – måske – en kort periode? Læser man teksten på emballagen er der sjældent tvivl: Det må ikke komme tilbage på køl. Det betyder, at medicinen er spildt, og det er frustrerende, men er det virkeligt nødvendigt?

Det har apoteket i dette projekt spurgt en lang række producenter om. Svarene og apotekets egne farmaceutiske vurderinger blev dokumenteret i Sygehusapotekernes Informationsdatabase (SAID). Og selvom svarene varierede fra producent til producent, blev det til mange gode dialoger.

Projektet mundede også ud i et arbejdsdokument med 47 markedsførte lægemidler, så som koagulationsfaktorer og monoklonale antistoffer. Lægemidlerne er i dokumentet grupperet efter, hvordan det enkelte præparat håndteres og, hvordan , om lægemidlet har taget skade. Dokumentet er ment som en art "førstehjælp" til to af apotekets afdelinger, Klinisk Farmaci og Vederlagsfri Medicin, fordi det ofte er her, klinikker og patienter henvender sig med deres spørgsmål.

Men lad det bare være sagt: Apoteket er ikke længere så bange for at stille medicinen tilbage i køleskabet, fordi de nu har hjælp fra , der er genereret på baggrund af et stort arbejde med holdbarhedstest, analyser og leverandørers accept.

Udvalgte resultater

  • Et arbejdsdokument blev udarbejdet til to af apotekets afdelinger, Klinisk Farmaci og Vederlagsfri Medicin, hvor det er let at orientere sig i, hvordan en række lægemidl skal håndteres efter forkert opbevaring. På den måde kan man hurtigt stoppe skaden og mindske spild.
  • Meget medicin kan godt tåle en kort periode med forkert opbevaring – men der skal altid foretages en faglig vurdering.
  • Der blev opnået en god dialog med mange medicinproducenter.

 

 

Medarbejdere og afdeling

Regionsapoteket Midtjylland, Aarhus, Klinisk Farmaci og Vederlagsfri Medicin

Medarbejdere:

Hilde Omestad, farmaceut

Ekstern samarbejdspartner:

Maria Grønkjær Abrahamsen, farmaceut

 

Kategorier

#Medicin
#reduktion af forbrug
#transport
#indkøb

Kathrine Henneberg Kathrine Henneberg

Kathrine Henneberg

Farmakonom

Regionsapoteket Midtjylland, Staben

M: 2033 4476

katheb@rm.dk

 

Dette projekt bidrager til sporet cirkulær økonomi Dette projekt bidrager til sporet cirkulær økonomi

Spor: Cirkulær økonomi