Hvordan kan vi blive mere bæredygtige? Sådan spurgte personalet på OP Øst-3 sig selv, og i første omgang var svaret blandt andet, at de kunne reducere forbruget af både medicin og iltslanger. Men i en engageret afdeling, kan det hurtigt blive til mere.

På OP Øst-3 i på AUH, der er et operationsafsnit for børn og unge, ville de gerne tage nogle solide skridt i en bæredygtig retning. Derfor satte afdelingen sig sammen på tværs af faggrupper og brainstormede over emnet. En række forslag blev udvalgt og videreudviklet med henblik på at blive implementeret.

Efter processen skar afdelingen det ned til – i første omgang - to forsøg for at sikre maksimal opmærksomhed: Kunne man reducere forbruget af Propofol ved simpelthen at bruge mindre flasker – og trække mindre portioner op? Og kunne man sænke forbruget af iltslanger ved at de blot blev medbragt uåbnede med under transport af de patienter, der efter ekstubation iltede blodet tilstrækkeligt selv?

Svaret på begge spørgsmål blev et ja.

Og faktisk opstod der en læringsmulighed mere: Undervejs i projektforløbet blev der afholdt flere korte præsentationer af projektet og dets status, ligesom der blev brugt en tavle på gangen og opsat små figurer på stuerne, der sikrede, at opmærksomheden på projektet blev fasthold. Denne opmærksomhed blev til en positiv, bred opmærksomhed på medicin- og plasticforbruget generelt i afdelingen, som har affødt flere gode idéer.

Udvalgte resultater

  • Mindre flasker med Propofol - og mindre optræk - fører til mindre spild. Fra hhv. 1100 ml til 700 ml spild/ugentligt (for Propofol 10mg/ml) og fra 120 ml til 75ml spild/ugentligt (for Propofol 5mg/ml).
  • Forbruget af iltslanger kan reduceres vedat de gives uåbnet med børn, der ilter blodet tilstrækkeligt, når de transporteres fra afdelingen. Fra 190 stk./md. til 140 stk./md.
  • Når afdelingen i fællesskab fokuserer på bæredygtighed, opstår der en kultur, som skaber grobund for flere bæredygtige tiltag.

Medarbejdere og afdeling

OP Øst-3, Bedøvelse og operation, Aarhus Universitetshospital

Medarbejdere:

Rajiv Gambhir, Afdelingslæge

Johanne Marie Holst, HU-læge

Pernille Lennert, Afdelingslæge

Lone Riber, Anæstesisygeplejerske

Kategorier

#Medicin
#reduktion af forbrug

Karin Nedergaard Jacobsen

Bæredygtighedskonsulent

Aarhus Universitetshospital, Teknisk Afdeling

M: 2467 0051

karijaco@rm.dk

 

Dette projekt bidrager til sporet cirkulær økonomi Dette projekt bidrager til sporet cirkulær økonomi

Spor: Cirkulær økonomi