En del af projektgruppen fremviser operationskilter sammen med samarbejdspartnerne fra england.

14.11.23


Der er en helt særlig god fornemmelse i projektgruppen omkring tekstilprojektet for tiden. De har til dagligt indstillet tankerne efter at finde fremtidens bæredygtige og cirkulære medicinske tekstiler, som skal kunne leve op til en række skrappe krav og benspænd for at holde sit indtog i regionens operationsstuer. I de sidste par novemberdage, har de nemlig holdt det første kick off-møde med projektets nye udviklingsleverandør.

For det kræver udvikling og samarbejdspartnere at nå deres ambitiøse mål.

Den nye partner er det britiske selskab Revolution-ZERO, der vandt den nyligt overståede annoncering efter regionens nye udviklingsleverandør.
Og det er en svær opgave – for de strenge krav til tekstiler, der skal helt ind i de mest sterile dele af en operationsstue, tæller bl.a. krav til fibervandring, væsketæthed og til at kunne klare de mange ture gennem både et industrivaskeri og steriliseringsprocedurer. Og så har projektgruppen tilføjet det "benspænd", at der naturligvis ikke må bruges skadelige kemikalier som PFAS.

Erfaren samarbejdspartner

Projektgruppen afprøver de PFAS-frie operationskitler

Erstatningerne hænger derfor ikke på de løvfældende træer foran kontorerne og hospitalerne i regionen, og projektgruppen har da også haft de internationale briller på, for at finde den nye udviklingsleverandør. Til gengæld fandt de et selskab, der kan lysne novemberdagene. Tom Dawson og Joe Killen fra Revolution-ZERO kom nemlig til kick-off møde i Aarhus med masser af energi, store visioner og deres PFAS-frie operationskitler, som blev prøvetestet af en begejstret projektgruppe. Det er første gang, de ser sådan et produkt uden brug PFAS, så det er faktisk 'breaking news' i den verden.

Der er stadig en del tests og afprøvninger, der skal gennemføres, inden kitlerne finder vej til operationsgangene, men dagens møde og afprøvning var et stort skridt i den retning. 

Revolution-ZEROs mission er meget simpelt – men dejligt ambitiøst - at overflødiggøre medicinske engangstekstiler til fordel for økonomiske og bæredygtige alternativer. For at nå det mål arbejder de datadrevet og kommer med allerede etablerede samarbejder med nogle af verdens førende forskere, ligesom de har tætte bånd til og eksisterende projekter i det engelske sundhedsvæsen, NHS.

Det er altså en erfaren samarbejdspartner, og det skorter da heller ikke på håb for fremtiden og muligheden for at finde løsninger, som tilgodeser både brugerne af produktet og planeten uden at gå ud over økonomien.
Tekstilprojektet er en del af EU-projektet Circular Economy Beyond Waste (CEBW).