23.05.2023

Patientkøkkenet på Regionshospitalet Randers har opnået certificering med Svanemærket. Køkkenet opfylder en række strenge miljøkrav hele vejen rundt fra udfasning af engangsemballage til begrænset brug af uønskede kemikalier og minimeret madspild.

Svanemærket er blandt verdens skrappeste miljøcertificeringer, og nu kan patientkøkkenet på Regionshospitalet Randers bryste sig af den.

- Det er lykkedes takket være dedikerede medarbejdere og ledere, som bakker op om vores fælles ønske om, at hospitalet skal tage et stadigt større grønt ansvar, siger Jonas Dahl, hospitalsdirektør for Regionshospitalet Randers.

Certificeringen dokumenterer hospitalskøkkenets arbejde med at reducere miljø- og klimabelastning og flugter med Region Midtjyllands dagsorden om mere bæredygtig drift.

Men hvad har patientkøkkenet præcis gjort for at opnå den grønne anerkendelse?

Tilmeld dig nyhedsbrevet 'Vores verden - vores ansvar'

Få råd, vejledning og information om, hvordan du bidrager til den bæredygtige omstilling af Region Midtjylland direkte i din indbakke én gang om måneden.
 
 

Ingen portionspakkede fødevarer

I marts 2022 skærpede Svanemærket kravene til spisesteder, og det er disse nye kriterier, som patientkøkkenet på Regionshospitalet Randers nu har dokumenteret at leve op til.

For at opnå certificeringen har køkkenet blandt andet udfaset alle portionspakkede fødevarer.

Det har medført både ændrede arbejdsgange og sortiment. Tidligere havde morgenmåltidet portionspakket smør, smøreoste, Nutella og honning. Men nu serveres smør, pålæg, skæreost, pålægschokolade og marmelade på fade og i glas.

Det sparer køkkenet for 326 kilo plastemballage om året.

- Patientkøkkenet har i løbet af de sidste mange år arbejdet målrettet med mange af de kriterier, der ligger bag Svanemærket, fortæller Malene Teilmann Sørensen, der er ernæringsfaglig bæredygtighedskonsulent hos Center for Bæredygtige Hospitaler og bl.a. har hjulpet med ansøgningsprocessen til Svanemærket.

- Køkkenet gjorde mange af tingene i forvejen, men i forhold til de få arbejdsgange, som skulle ændres, har det været en klar motivation og gulerod for køkkenet, at tingene skulle forandres til fordel for certificeringen, siger hun.

Hospitalskøkkenet arbejder også med at forebygge madspild ved blandt andet at udnytte hele råvaren, og så vægtes fødevarer med lav miljø- og klimapåvirkning i højere grad. Her arbejder køkkenet blandt andet intenst med at udforske anvendelse af bælgfrugter og linser.

Hele processen fra tilberedning til opvask er også set efter i sømmene med henblik på at begrænse forbruget af energi, vand og uønsket kemi. Og så er køkkenet begyndt af affaldssortere i seks fraktioner som et led i den regionale affaldsplan.

Et Svanemærket storkøkken kendetegnes bl.a. ved, at det:

- Serverer en høj andel af økologi

- Fremmer mad med lav miljø- og klimabelastning

- Forebygger madspild

- Begrænser forbrug af energi og vand

- Begrænser brug af uønskede kemikalier

- Undgår engangsartikler til daglig servering

Skal alle regionens køkkener blive Svanemærket?

Patientkøkkenet på Regionshospitalet Randers er blot det andet hospitalskøkken i Danmark, som har opnået Svanemærket. I 2022 opnåede Bispebjerg Hospital certificeringen.

Umiddelbart er der ikke noget, der forhindrer, at regionens øvrige køkkener kan arbejde mod at opnå Svanemærket-certificeringen.

- På nuværende tidspunkt har ingen af de øvrige hospitalskøkkener, givet udtryk for, at de ønsker at opnå lignende certificering, men måske det kommer hen af vejen, siger Malene Teilmann Sørensen

Spørgsmålet er dog, om selve certificeringen overhovedet er værd at forfølge. 

- Vi skal overveje, om det er værd at gå efter, for det kræver ressourcer at opnå og opretholde en certificering, siger hun.

- Desuden ligger alle Svanemærkets kriterier i forvejen tæt op af de fælles målsætninger, som hospitalskøkkenerne har sat for en bæredygtig køkkendrift. Så alle hospitalskøkkener er allerede godt på vej, siger Malene Teilmann Sørensen og giver følgende eksempler på områder, hvor køkkenerne i Region Midtjylland kan gøre endnu mere for at arbejde med den bæredygtige omstilling:

- Ved at skrue ned for vores forbrug i køkkenerne, kan vi skrue op for den bæredygtige omstilling. Inden for køkkenområdet er der særlig værdi i at kigge på reduktion af madspild og engangsemballage, siger hun.