Hvide genopladelige batterier ligger i en skuffe.
Sådan ser de genopladelige batterier ud.

Regionshospitalet Horsens har som det første hospital i Region Midtjylland gennemført en fuld overgang fra AA-engangsbatterier til genopladelige batterier.

Det betyder en årlig besparelse for hospitalet på omkring 23.000 engangsbatterier, hvilket svarer til en CO2-reduktion på lidt over to ton og en reduktion i batteriaffald på 536 kg.

En af de afgørende faktorer for udskiftningen har været en klar og struktureret implementeringsplan, der har sikret en glat overgang og undgået eventuelle misforståelser omkring brugen af de nye batterier.

- Det store skifte har været en læringsproces, men den tydelige kommunikation og oplæringen af de ansvarlige for de batterianvendende apparater har gjort, at alle afdelinger hurtigt kunne komme med ombord, fortæller Sanne Cecilie Lindhardt, bæredygtighedskonsulent på Regionshospitalet Horsens.

Med de positive resultater fra Horsens i bagagen er flere andre hospitaler i regionen nu enten klar til eller i gang med at følge trop: Regionshospitalet Randers og Regionshospitalet Gødstrup er allerede i gang med at indkøbe de nødvendige genopladelige batterier og opladere, mens de øvrige hospitaler er i de indledende faser.

Erfaringerne viser vejen frem

For at sikre en succesfuld overgang fra engangsbatterier til genopladelige er det vigtigt at sikre, at der er klare roller og ansvar på afdelingsniveau.

Det viser erfaringerne fra Regionshospitalet Horsens, der afsluttede implementeringen i begyndelsen af 2024.

Således har de apparaturansvarlige spillet en vigtig rolle ved at udbrede konceptet, besvare spørgsmål og sikre korrekt brug af de genopladelige batterier. Modellen har vist afgørende for bl.a. at undgå, at de genopladelige batterier blev kasseret ved en fejl eller simpelthen forsvandt.

En anden anbefaling fra Horsens er at kommunikere tydeligt om initiativet på intranettet og nyhedsbreve for at holde medarbejderne informerede og engagerede i processen.

- Det handler om at sikre, at alle medarbejdere forstår, hvorfor vi gør det her, og hvordan de kan være en del af løsningen. Når alle har en klar forståelse af formålet, bliver implementeringen meget lettere, siger Sanne Cecilie Lindhardt.

Her ses opladeren, der anvendes i klinikken på Regionshospitalet Horsens.

Tilmeld dig nyhedsbrevet 'Vores verden - vores ansvar'

Få råd, vejledning og information om, hvordan du bidrager til den bæredygtige omstilling af Region Midtjylland direkte i din indbakke én gang om måneden.

Udgift til implementering går hurtigt i nul

Hvis hele regionen skifter til genopladelige AA-batterier, vil det resultere i en samlet besparelse på cirka 750.000 batterier. Det forventes, at denne overgang vil reducere den årlige CO2-udledning med næsten 65 ton CO2.

Implementeringen af genopladelige batterier på Regionshospitalet Horsens kostede 85.000 kroner. Baseret på en tidligere årlig udgift til AA-batterier på ca. 37.000 kroner, vil investeringen være tjent ind efter omkring to år og tre måneder.

På baggrund af ny viden på området er det desuden forventningen, at det fremover vil blive billigere at implementere genopladelige batterier, end tilfældet var på Regionshospitalet Horsens.