Tommelfinger presses igennem klar blød plastik, der tydeligt strækker sig ud.
Tommelfingerreglen giver en god fornemmelse af, om det er muligt, og hvor vanskeligt det er at stikke fingeren igennem klar blød plast.

31.10.2023

Alle regionens hospitaler er i gang med at implementere sortering af plastikaffald. Det betyder blandt andet, at sorteringen løbende bliver forbedret.

For selvom bogstavkombinationer som HDPE, LDPE, PET og PP er for længst blevet erstattet af de tre plastik-fraktioner hård plast, faremærket hård plast og klar blød plast, betyder det ikke, at plastik-sortering er let som en leg.

Det gælder fx fraktionen med klar blød plast.

- I starten troede vi, at vores aftager kunne modtage alt klar blød plast. Men vi blev klogere. Derfor tager vi nu kun det klare bløde plast fra, som vi er sikre på, og så kan vi på sigt åbne for mere. Derfor er reglen om, at "kan du slå knude, er det blød plast" altså Ikke længere en tilstrækkelig tommelfingerregel, siger Thomas Dejbjerg Pedersen, miljøkoordinator på Aarhus Universitetshospital.

Ordet "tommelfingerregel" er ikke tilfældigt.

Ved sortering af klar blød plast er det nemlig vigtigt at være opmærksom på, at man både kan slå knude på det, og at man kan prikke en tommelfinger igennem plastikken.

- Forestil dig at presse en finger igennem en frysepose, hvor plastikken langsomt bliver trukket ud, inden tommelfingeren går igennem. Hvis det er tilfældet, er der tale om klar blød plast, der kan genanvendes. Hvis det enten ikke er muligt at presse fingeren igennem, eller hvis plastikken flækker som papir, så er det ikke klar blød plast, der lige nu kan sendes til genanvendelse – men vi arbejder på det, siger Thomas Dejbjerg Pedersen.

Ikke alt blød plast kan genanvendes

I 2016 viste en stikprøveundersøgelse på Aarhus Universitet, at cirka 40 procent af plastemballagen ikke kan typegenkendes uden brug af specialudstyr. Det betyder, at vi ikke ved præcis, hvilke plastiktyper emballagen indeholder.

Det skyldes til dels, at plastemballage ikke er mærket, så man kan se, hvad den er lavet af, dels at meget af plasten består af laminater, som er flere slags plast, der er smeltet sammen for at opnå særlige egenskaber. Dét er årsagen til, at det er meget vanskeligt at stikke fingeren igennem plastik, der umiddelbart ligner, men altså ikke tilhører klar blød plast-fraktionen.

Derfor kan meget af den klare bløde plast lige nu ikke genanvendes. Det gælder fx steril-indpakninger og peel packs, som fylder meget på mange klinikker.

- Vi er naturligvis interesseret i at sende så meget klar blød plast til genanvendelse som muligt, men når vi sorterer, skal vi være sikre på, at det rette affald havner i den rette fraktion. Når vi ikke ved præcis, hvad der er i plastikken, så ved vi ikke, om det kan genanvendes. Så skal det i restaffald, og det er naturligvis meget utilfredsstillende, siger Martin Sundbæk Johansen, projektleder for affaldsplanen.

Der er lovgivning på vej fra EU om øget producentansvar. Det betyder, at fx emballageproducenter skal fortælle, hvad deres produkter præcis indeholder. Det vil kunne øge mængden af klar blød plast, der bliver sorteret og genanvendt.

Samtidig anvender Indkøb & Medicoteknik de fællesnordiske emballagekrav, i alle relevante udbud, og det betyder at genanvendelige emballage materialer bliver foretrukket, hvor det er muligt.