26.09.2023

I en af klinikkerne i Psykiatrien i Skejby ved Afdeling for Psykoser har farmaceut Louise Stilling Rasmussen implementeret en ny løsning til bestilling og håndtering af vederlagsfri medicin. Resultaterne er ikke til at tage fejl af: Løsningen gavner både patienterne, behandlerne, Regionsapoteket Midtjylland, økonomien og ikke mindst miljøet.

I Psykiatrien bestiller de normalt vederlagsfri medicin specifikt til den enkelte patient. Det betyder, at Regionsapoteket Midtjylland (tidl. Hospitalsapoteket) skal bruge mange ressourcer på at pakke medicinposer, og hver forsendelse koster penge – både for Psykiatrien og på apoteket.

Der var meget medicinspild, fordi patienterne ikke skulle have hele den bestilte mængde alligevel, men skulle omlægges til anden medicin i mellemtiden. Resterne af medicinen blev derfor ikke altid brugt. Desuden risikerede medicinen at blive for gammel, når den lå i de enkelte patienters medicinposer.

Farmaceut Louise Stilling Rasmussen blev egentlig ansat til at lave medicingennemgange. Men hun blev hurtigt opmærksom på arbejdsgangene i Psykiatrien i forbindelse med medicinhåndtering, fordi hun har en fortid ved regionsapoteket og i somatikken.

- Jeg vidste, hvordan det plejede at foregå andre steder, så det undrede mig, at man i Psykiatrien havde valgt denne løsning, siger hun.

Men i samarbejde med Lene Juhl Biltsted og Maria Grønkjær Abrahamsen, som Louise Stilling Rasmussen tidligere har arbejdet sammen med i Regionsapoteket Midtjylland, lykkedes det at implementere en ny løsning.

Løsningen var at lave et medicinrum med vederlagsfri medicin, således at medicinen ikke skulle bestilles ved apoteket til hver enkelt patient. I medicinrummet står alle præparaterne sorteret på hylderne. Så når en behandler bestiller medicin til en patient, bliver præparaterne scannet, pakket og udleveret til patienten i klinikken.

FØR: Sådan så et medicinrum ud, da medicinen blev bestilt til hver enkelt patient.

EFTER: Sådan ser medicinrummet ud til dag, efter den nye løsning er implementeret. Farmaceut Louise Stilling Rasmussen viser det frem.

Charlotte er sygeplejerske i afdelingen, og hun er ikke i tvivl om, hvad hun mener om den nye løsning.

- Det tog meget af vores tid at skulle hente, sortere og bringe medicin. Tage imod bestillinger, pakke og levere det igen. Det var en omstændelig arbejdsgang, og jeg var ofte nødt til at låne medicin fra andre behandlere. Nu går der meget mindre medicin til spilde, og det er nemmere for os at få overblik over patienternes medicin, siger hun.

Hurtigere, mere patientsikkert og mere bæredygtigt

Nu har den nye løsning været i drift i knap halvandet år, og resultaterne har været meget positive.

Når man bestiller hjem til et fælles lager, kan man bestille større mængder. Det betyder, at man ikke pludselig løber tør for et præparat. Og da man tager fra det samme lager, ender medicinen heller ikke med at blive for gammel, som den ofte gjorde, da den lå i de enkelte patienters medicinposer.

Det er muligt at lave medicinændringer for patienten samme dag, som patienten ses i klinikken. Og da medicinen nu bliver scannet, når den pakkes til patienten, bliver dokumentationen mere tidstro, da registrering af præparatet sker elektronisk ved selve udleveringen.

Samtidig er det en mere patientsikker løsning, for hvis et forkert præparat bliver scannet, gør programmet opmærksom på det. Så man kan faktisk ikke gøre noget galt længere.

I Afdeling for Psykoser har man allerede udvidet løsningen til også at omfatte afdelingens anden klinik. Ambitionen er, at hele Psykiatrien kan få gavn af løsningen.

Det kræver, at man er villig til at ændre på vaner og arbejdsgange, og så er der et økonomisk setup, der skal ændres, fortæller Louise Stilling Rasmussen.