Når Klinisk Farmaci på Aarhus Universitetshospital bestiller medicin, bliver det sendt fra Distributionen og leveret rundt til medicinrummene på afdelingerne af Forsyning & Service.

For at farmakonomerne i Klinisk Farmaci lettere kan planlægge deres daglige arbejde, har der længe været et ønske om at vide, hvornår medicinen leveres, og om den er leveret.

Nogle gange sker det nemlig, at leveret kølemedicin ikke er kommet hurtigt nok på køl, hvilket fører til medicinspild.

Når det sker, bruger farmaceuterne ofte meget tid på at finde ud af, om et lægemiddel, der ikke er kommet på køl, måske alligevel kan bruges. Og i så fald om det nu har en nedsat holdbarhed, der kræver, at medicinen bliver brugt først for at forhindre spild, eller om det simpelthen skal kasseres.

I perioden fra 1. januar til 31. marts i år har Aarhus Universitetshospital været nødt til at kassere medicin for mindst 140.000 kroner, fordi det en eller anden grund ikke er sat på plads rettidig efter levering til medicinrummet.

I samme periode kunne medicin for op mod 660.000 kroner være blevet kasseret, hvis farmaceuterne blot havde fulgt produktresumeet og ikke var gået den ekstra mil ved at kontakte firmaerne bag medicinen og foretage egne faglige skøn, når de har opdaget medicin, der ikke var kommet retmæssigt på køl.

Tilmeld dig nyhedsbrevet 'Vores verden - vores ansvar'

Få råd, vejledning og information om, hvordan du bidrager til den bæredygtige omstilling af Region Midtjylland direkte i din indbakke én gang om måneden.




Medicinspild er ressourcespild

For at komme spildet – både pengene og ressourcerne - til livs blev der i april sat QR-koder op ved alle medicinrum.

Ved levering af medicin scanner Forsyning & Service nu QR-koden, og der sendes en sms til farmakonomerne i Klinisk Farmaci.

Sms’en indeholder information om, at der nu er leveret medicin, samt hvorvidt der er tale om ’Medicin’ eller ’Kølemedicin’, der – som navnet foreskriver – skal på køl hurtigst muligt.

Hos farmakonom Karin Aagot Møller Jørgensen, der har været med til at udforme sms-projektet, er ambitionen, at projektet kan være med til at reducere mængden af medicin, der skal kasseres pga. for høje temperaturer:

- Medicinspild er ressourcespild, og selvom sms-projektet her ikke fjerner alt medicinspild, så forventer jeg, at det kan bidrage til, at spildet reduceres i hvert fald en smule. Og måske kan projektet være med til at inspirere og vise, at selv små tiltag kan være med til at gøre en forskel, siger hun.

Klinisk Farmaci på Aarhus Universitetshospital modtager kun sms’er fra de afdelinger, der er tilknyttet i medicinspilds-appen HRM Udløb, som ud udviklet af DIAS (Dynamisk Infrastruktur for Applikationer og Services).

På sigt er det planen, at funktionerne i QR-koderne skal udvides.