90% mindre C02, hvis sutursættet bruges flere gange

Et udsnit af de mest brugte metalinstrumenter

Før i tiden blev sakse, pincetter og nåleholdere altid vasket af, steriliseret og brugt igen og igen. Men i de senere år har engangssutursæt sneget sig ind i det kliniske arbejde. Her kasseres metalinstrumenterne efter brug, og metallet sendes til forbrænding, og resterne ender på deponi.

90% mindre CO2

Med et nyt analyseværktøj er der nu kommet data og fakta på forskellen mellem engangs- og flergangsinstrumenter: Et sutursæt, der vaskes og steriliseres, udleder omkring 90% mindre CO2 pr. anvendelsesgang end et engangssutursæt – selv når man medregner vand, sæbe og energi til vask, sterilisering og transport.

Analysen viser også, at flergangssutursæt også er billigere pr. anvendelsesgang, også selvom der er personale, der bruger tid på vask og sterilisering.

Engangssutursæt Ca. 2,5 kg CO2 Ca. 36 kr.
Flergangssutursæt Ca 0,07 kg CO2 Ca. 34 kr.

Nyt analyseværktøj

Udregningen er lavet i et nyt analyseværktøj, som Center for Bæredygtige Hospitaler har udviklet sammen med konsulenthuset Viegand & Maagø.

Det er et såkaldt LCA-værktøj (Livscyklusanalyse), der medregner CO2-udledning gennem hele produktets levetid: fra produktion over transport og brug til afskaffelse. Analysen indregner blandt andet også CO2-udledning fra sæbe, vandforbrug og energiforbrug. Også økonomiske data kan regnes med, fx de personaletimer, der bruges på at transportere instrumenterne rundt på hospitalet og omkostninger ved lagerføring af sterile pakninger. Mere end 400 datapunkter er med i analysen.

Åbner for flere analyser af CO2-forbrug

Værktøjet er i princippet blot et stort regneark, hvor man lægger data ind. Derfor kan CO2-udledning af alle utensilier af metal undersøges i værktøjet, hvis man har data på CO2-udledning af de forskellige processer i løbet af produktets levetid. Desværre er det fortsat et omfattende arbejde at indsamle valide data.

Det er en stor fordel at udregne CO2-udledning på instrumenter med ét værktøj, så udregninger kan sammenlignes og data ensrettes. Det lyder lidt kedeligt, men det er helt grundlæggende for at sundhedsvæsenet kan træffe beslutninger, der er baseret på solide fakta fremfor forestillinger.

Region Midtjylland har tilbudt analyseværktøjet til de øvrige regioner, så de kan lave lignende undersøgelser, hvor de tager højde for netop deres processer og produkter – fx typer af vaskemaskiner, energimix og lignende.

Næste skridt i Region Midtjylland

Region Midtjylland har nu nedsat en task force, der skal undersøge, hvordan regionen kan øge brugen af flergangsinstrumenter og minimere brugen af engangsinstrumenter. Det indebærer blandt andet et nært samarbejde med regionens sterilcentraler, kliniske afdelinger og økonomi- og planafdelinger om at øge kapaciteten.

Derudover vil Center for Bæredygtige Hospitaler analysere flere metalinstrumenter i løbet af efteråret 2022.

Hvad kan DU gøre?

Hvis du arbejder i sundhedsvæsenet og har mulighed for at vælge mellem engangssutursæt og et klassisk sutursæt, der vaskes, steriliseres og bruges igen, så vælg det klassiske. Ting, der bruges flere gange, udleder som udgangspunkt mindre CO2 end produkter, der bruges én gang og smides ud.

Lignende resultat for kaffekopper

I 2020 kom Region Midtjylland frem til en lignende konklusion for kaffekopper. Det kan du læse om her: Vi serverer mindre CO2 

Medarbejdere og afdeling

Center for Bæredygtige Hospitaler

Mathias Sehested

Kategori

#metal

Mathias Sehested Mathias Sehested

Mathias Sehested

Udviklingskonsulent

Metalprojektet

+45 2051 3464

masehs@rm.dk

 

Dette projekt bidrager til sporet cirkulær økonomi Dette projekt bidrager til sporet cirkulær økonomi

Spor: Cirkulær økonomi